Strigat de Roman


Iau trenul de la Calimanesti inspre Sibiu. Trenul personal are farmecul lui dat de intensitatea mirosului de tigari, al prafului si al vitezei molcome cu care se deplaseaza. Cu cat te apropii de Ardeal timpul parca sta pe loc, se conserva singur ca o ultima incercare de a pastra ceva sfant inainte de a fi alterat de superficialitatea si lipsa de respect pe care a adus-o secolul vitezei.

Acum mai putin de 2000 de ani armata lui Traian avansa greoi pe cursul Oltului inspre inima Daciei mandri ca incet incet cetele lui Decebal sunt nimicite. In tot Imperiul Roman nu exista un teritoriu ca acesta, binecuvantat de zei cu paduri bogate si ape miraculoase care izvorasc fierbinti din pamant si vindeca ranile bravilor romani.
Trec pe langa Manastirea Cozia si imi aduc aminte de mormantul lui Mircea cel Batran. Cand eram mic eram fermecat ca personajul eroic din cartea de istorie se materializa acolo intr-un cosciug in care "un batran atat de simplu, dupa vorba dupa port"( cum scria Eminescu) devenea sacru, un "sfant parinte" al Romaniei. Aproape doua sute de ani de la moartea lui Mircea, un alt domnitor isi trimitea armata condusa de Baba Novac prin trecatoarea Turnul Rosu sa infaptuiasca unirea cu Transilvania. Razboaie cu Austro-Ungaria, cu Imperiul Habsburgic, cu Rusia sau cu Imperiul Otoman, Germania si mult sange de roman care au tinut la mandria lor de a nu fi calcati in picioare.

Imi aduc aminte cum in anul 2 de facultate am primit vizita unei delegatii din Israel. Inainte de venirea lor, decanul a spus ca poza Maresalului Antonescu nu are ce cauta in laboratorul de Istorie Moderna pe timpul vizitei pentru a nu atinge sensibilitatea oamenilor. Doar un profesor s-a opus. Nu stiu ce s-a intamplat cu poza si de ce acest profesor ardelean s-a aprins atat de tare. Poate pentru ca stie istoria adevarata.
Ma uit la tinerii din jurul meu si imi dau seama ca a devenit o rusine sa fii nationalist. Imediat ce te declari nationalist si patriot esti perceput ca un extremist, iubitor de Noua Dreapta, PRM, Vadim Tudor si inamic al Uniunii Europene si al globalizarii. Devi deodata inamicul tuturor, ala care uraste ungurii, vrea sa bage tara in razboi cu Rusia pentru ca vrea unirea cu Basarabia. Pentru ca nu suntem destul de buni sa fim "europeni" suntem facuti sa credem ca e rusine sa fii roman. Fara sa ne dam seama ca notiunea de "cetatean european" este un miraj si ca europenii tin prea mult la identitatea lor nationala.

Macar din respect pentru bunicii nostri care au murit pentru hectarele de pamant luate de comunisti, daca nu pentru mosii nostri care au murit in al II-lea Razboi Mondial ar trebui sa ne gandim putin ce facem noi azi cu mostenirea lasata. E o mostenire ce se cheama mandrie. Atatea mii de ani de sange si transpiratie si mult sacrificiu. Am gasit un cantec care descrie cel mai bine atitudinea soldatului roman atunci cand pleca sa moara pentru un ideal. Si actorii sunt atat de reprezentativi incat daca te gandesti la bunicii nostri care inca mai traiesc in sate iti dai seama ca romanismul e viu si prin ei.