Calimara cu cerneala si tenesii

Albastru. Rosu .Galben .Mov .Verde

Auzeam zilele astea o tipa ca repeta in continu ca se plictiseste. Era un casting unde era pllin de tipe super frumoase si figurante. Doar prostii se plictisesc ? Unii chiar pot sa nu se gandeasca la nimic? Creierul meu imi face cate o surpriza din cand in cand.
Ieri am fost sa fac o baie in mare in locul unde mergeam cu mama si cu fratele meu cand eram mici. A devenit locul meu special . Coborand spre plaja printre balarii , pe un drumulet prafuit , cu trepte sapate in pamant , ma amuzam de un baietel care mergea in fatza mea de manutza cu mama lui. Copilul cobora cu frica sa nu isi rupa gatul , si maica-sa il certa ca e tantalau si se teme sa nu cada. Eu am inceput sa ma prefac in spatele lor ca ma tem si eu de coborarea abrupta. SI atunci parca am avut un sentiment ciudat :pentru cateva secunde parca m-am intors in timp. Sunetul tramvaiului care intoarce la capat de linie ,mirosul de scoici , tot frunzarisul ala de un verde VIU, valurile si tipatele copiilor m-au intors 15 ani in timp.
Imi place sa inot mult in larg. Sa ma departez de mal atat de mult incat sa nu aud oamenii , sa mi se para mie ca acolo unde inot apa este mai curata, sa respir din ce in ce mai greu , sa risc . Cand ma intorc apoi cu ultimele forte , totul se transforma intr-o lupta pentru supravietuire. Intr-o zi o sa inot in larg fara sa privesc in urma , pana atunci , inca mai am motive sa ma intorc la mal.
Imi amintesc gustul unei inghetzate . Era impachetata la fel ca pachetele de unt. O desfaceam si ea incepea sa se topeasca , ma mozoleam si la urma lingeam hartia.Am descoperit o inghetzata cu Lapte si Rom. Gustul se apropie foarte tare de gustul acelei inghetzate.
Mi-am cumparat cu 15 lei o pereche de tenesi. Sunt un clasic. Pe langa clasicismul meu , ma seca gandul sa platesc 120 de lei pe o pereche de Converse. Am purtat tenesii aia si cu costum si in cluburi. E una din modalitatile mele in care protestez impotriva snobismului care ma inconjoara. Astazi am fost sa joc un fotbal. Si mi-am luat tenesii. Terenul unde am jucat avea portiuni fara iarba , unde se asternuse praful. Am cazut si mi-am rupt pantalonii. M-am julit. Cand am lovit la un moment dat mingea , mi-am privit picioarele. Eram plin de praf de la glezne pana la genunchi , cu pantalonii rupti si julit. Am rememorat in cateva secunde 5 ani de copilarie petrecuti pe maidanul din spatele blocului..incaltat in tenesi.
Copilaria mea a avut gust de corcoduse si caise verzi , miros de scoici si pesti morti , miros de lipici ieftin in borcan mic de plastic , cu pete de cerneala chinezeasca pe degete , cu vocea unei femei care striga pe geam :" Deseneeeee" , murdar mereu de inghetzata , cu acadele de la tigani , cu colectia de la Turbo , cu mingea de 35 , cu iconitza din penar , cu tenesii rupti in talpa si cu tenesii cu miros de chinezisme.
De ce ne marcheaza copilaria ?