Intrebarea







Toate problemele omenirii pleaca de la incapacitatea noastra a muritorilor de a intelege lucrurile din jurul nostru.
Primul om care a pus piciorul pe Pamant trebuie sa fii fost foarte nedumerit. Fie ca il chema Adam si a fost izgonit din Rai , fie ca era o maimuta mai desteapta sau un fiu de zeu , cred ca i-a fost foarte greu. Probabil ca se plimba asa aiurea si nu intelegea nimic ce este in jurul lui.
Vedea copacii , iarba , stanci , ape curgatoare si nu putea sa le numeasca pentru ca nu aveau nume. Si a mers asa ore in sir pana cand a obosit . S-a asezat la umbra unui copac mare si batran si a avut ceea ce noi astazi numim "meditatie". Nu cred ca intrebarea lui a fost "De ce ?" ci mai de graba "Cum ?". Frumusetea intamplarii a fost ca incercand sa isi explice cum au aparut acele lucruri din jurul lui , de ce curg apele , de ce cresc copacii in sus si de ce florile au miros placut a ajuns inveitabil la intrebarea "Cine sunt eu ?". A inceput sa isi dea seama de exostenta lui , si a faptului ca "este". Stand sub copacul acela falnic la umbra a inceput sa zambeasca , a inceput sa se mire de el ca parte a tot ce era de jur-imprejur.
Explorarea interioara nastea mai multe intrebari , mai multe nedumeriri. Si omul a vazut atunci ca se face intuneric. Si-a dat seama ca toata ziua , pe cer era o lumina mare , un glob stralucitor care il urmarise toata ziua si acum disparea undeva la orizont. Si cand a venit noaptea , omul a devenit foarte speriat pentru ca nu vedea ce se intampla in jurul lui . Era nelinistit si credea ca totul s-a terminat. A indreptat iar privirea spre cer si a vazut Luna si Stelele . Nu stia de ce sunt atatea lumini pe cer , parea ca Soarele s-a spart in mii de bucati. Ingrijoararea sa s-a spulberat dimineata cand a vazut ca Soarele isi face iar aparitia din spatele unui munte. Atunci a inceput sa creada ca Soarele este raspunsul la intrebarile lui .
Poate de aici vine obsesia popoarelor antice pentru Soare si poate ca toate intrebarile care nu isi gaseau raspunsul au fost lasate in grija acestui astru impresionant . Aparitia Soarelui pe cer este o invitatie la explorare , gaire de raspunsuri si cu fiecare zi ce trece suntem mai aproape de a gasi Raspunsul.