Gene si sprancene

De cand am aparut pe mica noastra planeta si pana in momentul in care scriu acest post am parcurs un lung proces de evolutie si schimbare. Omul cavernelor , cu degetele lui opozabile a reusit sa aprinda focul..... si apoi.... s-a scobit in nas. Eu, omul sec XXI, scriu pe blog...si acum..ma scobesc in nas. Halal evolutie. Mostenirea genetica se pastreaza si se transmite in asa fel incat sa nu evoluam prea mult.

"Mosteneste asta de la ma-sa" sau "asa facea si ta-su cand era de varsta lui." Particularitati esentiale se transmit din generatie in generatie fara sa putem schimba ceva. Si unde evoluam ? Poate evoluam doar aparent, de fapt ne ascundem natura umana. Barbatii o sa fie mereu vulgari, femeile o sa fie mereu gospodine. Acum doar ne ascundem: noi nu ne scobim in nas decat pe ascuns , iar ele ...ele se fac ca ard mancarea. Pana la urma suntem doar niste maimute. Ceea ce invatam de la parinti , mai bine zis ceea ce vedem la ei, copiem, si uite asa ne transformam. Noi barbatii ajungem fara sa vrem ca tatii nostri, lucru recunoscut la betie. Fetele ajung la fel de pisaloage si de demodate ca maicutzele lor. Suntem programati genetic sa facem aceleasi greseli.
E o vorba romaneasca ce spune :"Aschia nu sare departe de trunchi." Ereditatea este bine inteleasa de cultura populara si trnsmisa in proverbe si zicatori. "Ce se naste din lup , oi mananca." S-a incercat demonstrarea prin experimente ca atitudinile si comportamentele se educa nu se mostenesc. In cazul animalelor ,ele au dat gres: lupul si-a mancat pana la urma fratiorii lui , mieii.
In anii 60 , un doctor a afirmat ca pana si comportamentul uman se educa , iar diferenta intre sexe este data de modul in care suntem crescuti. Astfel pentru a-si demonstra teorema avea nevoie de un experiment. O femeie a nascut 2 baietei gemeni. La 2 luni de la nastere unuia i s-a diagnosticat o problema grava a aparatului reproducator. Parintii au acceptat pentru a-si salva copilul sa i se faca o operatie de extirpare a glandelor masculine.Operatia nu era dificila la aceasta varsta. Astfel baietelul s-a transformat in fetita. Doctorul nostru drag gasise cobaiul perfect. Dupa 14 ani de cercetari acest doctor a scris o carte ( in care pastra secreta identitatea copilului) in care facea demonstratia ca diferenta intre barbati si femei este data de educatia pe care o primim . Fusese educat sa poarte fustite , sa se joace cu papusi , sa faca tot ceea ce face o fetita si la varsta adolescentei era o domnisoara normala. Insa lucrurile nu au stat tocmai asa. La 20 de ani de la terminarea cu succes a experimentului, cobaiul devenise un mutant. Era casatorit cu o femeie care avea 3 copii dintr-o casnicie , facuse un implant de penis ( este o operatie destul de accesibila in SUA) si ajunsese un alcoolist deprimat. Devenise asa din cauza doctorului care nu a tinut cont de nimic si a crezut ca cromozomii pot fi educati.
Intreaga noastra educatie , facuta de altii , este nula atunci cand genele dicteaza ceea ce au fost progrmate inca de la nastere. Nu ne ramane decat sa luam toate calitatile pe care parintii si bunicii nostri le-au avut si sa construim pe ele. Acesta este singurul mod de a atenua din defectele pe care ni le-au "daruit": proastele obiceiuri , viciile , scobitul in nas etc. Pe mica noastra planeta traim de milioane de ani pastrand undeva bine inrdacinate , aceleasi comportamente si obiceiuri ale maimutelor. Uite si un clip tare ce imi vine in ajutor pentru demonstratie.