Ma dor ochii din cauza proiectorului. De 3 zile stam toti in living si analizam fiecare pagina , fiecare cuvant si facem o gramada de SWOT-uri pentru fiecare sector in parte. Mai intai Msambweni si apoi Magarini. Radem si ne distram discutand despre probleme. Fiecare SWOT are mai multe weakneses decat strengths. Apoi cel mai greu devine cand trebuie sa gasim oportunitati.

Poveste reala:

Intalnire cu un membru al parlamentului dintr-o regiune din Nordul Kenyei cu inhabitanti preponderent somalezi. Tipul care acum este doctor, ne spune ca a vazut prima data o sala de clasa atunci cand a implinit 12 ani. Motivul nu era pentru ca nu se ducea la scoala, ci pentru ca in zona existau copaci. Astfel atunci cand cresteau si trebuiau sa promoveze in alta "clasa" erau trimisi la umbra altui copac. Clasele se tineau sub copaci si in functie de umbra fiecare stia unde i este locul. Din cei 45 de copii care erau la scoala doar 20 erau inregistrati si primeau note. De ce ? Pentru ca asa era planificare Ministerului Educatiei. Cei care nu primeau note promovau daca reuseau sa isi atinga urechea dreapta cu mana stanga pe deasupra capului. Am crezut ca este o gluma si am ras. Dar sora lui era acolo de fata si a confirmat ca asa s-a nimerit ca fratele ei mai mare cu 3 ani sa fie in aceasi clasa cu ea. Atunci cand toata lumea il incuraja sa mearga la facultate , pentru ca era cel mai destept din regiune , el a refuzat. Nu vroia sa isi paraseasca satul natal si sa plece la oras de frica sa nu isi piarda camilele.
Acum tipul este doctor veterinar si membru al parlamentului. Cand se duce in regiunea pe care o reprezinta( locul sau natal), petrece cea mai mare parte din timp vizitand scoli si vorbind cu copiii. El nu este un caz unic, ci unul dintre cei norocosi . Norocos pentru ca a avut oameni in jurul lui care i-au descoperit potentialul.


Spre seara primim vizita unor tipi care lucreaza pentru Guvernul Somalez. Discutand despre razboiul civil care continua sa macine tara, despre rapiri si afaceri controlate de arabi, ajung sa ma intreb : Cum de exista pirati somalezi, cand Oceanul Indian este ticsit de portavioane , nave si submarine americane. Zona este foarte puternic militarizata si totusi somalezii ataca vapoare si cer rascumparare. Instabilitatea se produce sau apare din senin ?
Azi am finalizat strategia pentru dezvoltarea pescuitului in zona. Am invatat sa pretuiesc apa si pestele afumat. Atunci cand micii intreprinzatori de pe coasta de est vor avea bani sa produca gheata si sa congeleze pestele , vor renunta sa il afume.
Imi e dor de somon fume si Evian pe Coasta de Azur....cu toate ca ma multumesc si cu guvizi si Borsec in Mamaia.