Ingeri negri

M-am nascut intr-o familie de romani crestin-ortodocsi . Asta inseamna ca si eu sunt crestin . Pana la 7 ani am crescut mai mult la bunici la tara. Intr-o casa de oameni cu frica lui Dumnezeu nu trebuie sa lipseasca icoanele. La tara aveam in fiecare camera cate una , dar nu era ceva iesit din comun pentru ca asa este in toate casele de romani buni-crestini.
Tataie mi-a povestit despre Dumnezeu , Iisus , Maica Domnului si Sfanta Treime. M-a invatat si cum sa ma inchin , cum sa tin degetele atunci cand fac Semnul Crucii si sa ma rog la Dumnezeu macar seara la culcare. In unele duminici mergeam cu el la biserica , in principiu pentru ca imi placea drumul de intoarcere. O strada plina de oameni care merg agale si au discutii despre recolta . E ritualul obisnuit al unei dimineti de duminica .
Mamaie nu era chiar asa de credincioasa si rar mergea la biserica , nu tinea post , si nu ma lasa nici pe mine sa tin. Cu toate astea isi spunea rugaciunea in fiecare seara la culcare si spunea ca Maica Domnului o ajuta de fiecare data cand are nevoie. Filosofia ei este in continuare ca pe Dumnezeu nu il intereseaza cat de des te duci la biserica si daca tii post , atata timp cat nu faci rau nimanui.

Este o discrepanta atat de mare intre "Cuvantul Domnului " asa cum este el in Biblie , pe deoparte , si interpretarile preotilor pe de alta , incat ma gandesc unde sunt bunicii si strabunicii nostri acum.Oare Atotputernicul i-a trimis in Iad din cauza ca au facut ce au zis babele? Sunt atatea ritualuri pagane si barbare in traditia populara incat crestinismul romanesc este un hibrid. Imi vine acum in minte exemplul cu moneda pusa pe deget ca un inel , lucru pe care l-am vazut cu ochii mei, si este daca nu ma insel un obicei de la traci. Sau banii bagati in buzunar pentru lumea de apoi, pentru Sf Petru sau Caron , pentru intrarea in Rai sau trecerea peste Styx. En fine.

Si ma tot gandesc ce reactie ar avea acesti oameni simpli de la tara daca ar intra intr-o biserica crestina in Africa. Acolo unde sunt si icoane care ilustreaza sfinti si ingeri, negri. Oare s-ar zdruncina credinta lor ? Ce argumente pro ar gasi sa isi explice de ce nu l-au cunoscut pe Creator negru. Atunci cand eram mic si spuneam rugaciunea "Inger , ingerasul meu" imi imaginam ingerul ca fiind un baietel ca si mine , doar ca are aripi si ma protejeaza . Nu stiu cum as fi fost ca om daca nu eram educat de mic in spiritul crestin. Pana la urma sunt niste obiceiuri care devin reflexe. Insa uneori sunt prea multe piedici sa ajungem la acest Dumnezeu ... alb , negru sau invizibil , cum o fi El.