Oameni , suflete , frumusete


Suntem cele mai inteligente fapturi din Univers ?
La cum arata planeta noastra m-as mira, si nu as vrea sa ma mir atat de tare.
Suntem cele mai frumoase fapturi de pe Terra ?
Hai sa fim seriosi , cine a vazut delfinii isi da seama ca nu e asa.
Suntem unici ?
Cred ca suntem foarte diferiti , deci unici , deci interesanti.

Zilele acestea ma gandeam la frumusetea sufletului nostru. Cand scriu "suflet " , nu ma refer la fumul acela care se ridica spre cer cand murim , ci ma gandesc la furtuna din interiorul nostru. Sufletul omului este miezul lui, ceea ce nu se vede cu ochiul liber , ceea ce sta ascuns in carcasa numita corp. Este opusul fizicului si al materiei , in antiteza cu aspectul exterior si cu superficialul. Sufletul nu are o greutate ce poate fi cantarita , nu are niste parametrii ai frumusetii , nu are sablon si nici nu suporta comparatie. Pentru a ne putea exprima insa starile de spirit la "vederea" unui suflet si pentru a-l putea descrie folosim termeni profani si simpli ca : mare , frumos , trist , vesel , pur, impovarat etc .
Nu trebuie sa fac dovada ca el este acolo , pentru ca toata lumea stie asta. Cand spunem :"ma doare sufletul", el capata caracteristicile unui organ vital. El , sufletul , este parte din noi. Cand spun ca "am ceva pe suflet" , simt cum acel ceva imi apasa sufletul si ma lasa fara suflare. Respir greu cand am ceva pe suflet , ochii mei sunt tristi cand sufletul meu este trist.Unii oameni sunt "pe sufletul nostru" , punem lucruri "la suflet " , adica ne pasa. Sunt cantece pentru suflet , care merg la suflet , cuvinte spuse din suflet. Acolo este comoara. La fel ne putem da seama cand un suflet este pur. Puritatea fizica si puritatea spirituala sunt doua marci sensibil distincte. Un suflet pur implica si un corp pur. Termenii de spiritualitate si puritate nu trebuie intelesi in sens religios , pentru ca nu este asa. Curatirea si puritatea sufletului nu sunt date de post si rugaciune, in conceptia mea.

Cunosc oameni frumosi.

Mi-am dat seama ca oamenii frumosi pe care i cunosc eu , sunt frumosi datorita sufletului . Lumina din ochii lor reflecta stralucirea sufletului dinauntrul "carcasei". Sufletele frumoase sunt atat de mari si de pure incat lumina lor se revarsa prin ochii celor ce le poarta. Prinvind oamenii frumosi in ochi iti dai seama ca au acea sclipire.
Frumusetea si inteligenta au ajuns alaturi de bani si de putere principalele valori ale epocii in care traim. Trist lucru ingerasii mei. Peste tot sunt promovate masurile perfecte. Oamenii se uita la modelele pe care societatea le da , se uita in oglinda si devin frustrati. Fetele nu sunt toate slabe ca fotomodelele. Baietii nu sunt toti inalti si frumosi ca actotii si fotbalistii. Devenim frustrati si ne facem operatii estetice. Doar ca sa devenim frumosi. Fetele se infometeaza pentru a fi slabe , doar pentru a fi considerate frumoase.
Ne facem teste de inteligenta, pentru a ne testa IQ-ul. Ne uitam pe Dicovery , si incercam sa acumulam cat mai multa informatie. Vrem ca atunci cand purtam o discutie sa oferim maximum de informatii si sa fim apreciati.
Vrem sa avem bani pentru a ne permite lucruri scumpe. Vrem sa conducem masini de lux, sa ne cumparam cele mai scumpe haine . Cand suntem in societate trebuie sa ne impunem financiar in fata celoralti pentru suprematie.

Ce se intampla oare cu Inteligenta Emotionala ?

Asa numesc cercetatorii Maturitatea. Ce se intampla cu capacitatea noastra de a rezona si de a empatiza cu ce se intampla in jurul nostru ? Sufletele tipa sa fie ascultate si parca din ce in ce mai putini oameni aud acest strigat. Procesele prin care trecem nu sunt constientizate. Nu suntem capabili sa construim inauntrul nostru. De ce oamenii considerati simpli ca nivel de cultura reusesc sa ajunga mai usor la sufletele noastre ? De ce o discutie in tren cu un batran cu 3 clase valoreaza mai mult decat un interviu de angajare cu seful unei companii ?

Cu toti avem niste valori la care tinem . Ele ne definesc, spun despre noi cine suntem. Eu o sa continui sa imi hranesc sufletul cautand frumusetea ce zace in oamenii de langa mine.
Fiecare zi este un indemn. Parca natura ma incurajeaza cu fiecare rasarit de soare sa incep ceva. Poate ca ma incurajeaza sa imi dau seama de frumusetea din jurul meu.
Aberez. Inca nu stiu.