Ingerul_gras intalneste Diavolul


Chiar si aici in rai unde traiesc eu , este nevoie de bani. Fiind student constincios ( nu pierd nici o sesiune de restante ) nu am timp si de munca si de scoala. Asa ca pentru a ajunge la cursuri , biblioteca si petreceri studentesti sunt nevoit sa prestez munci de scurta durata. Joburile acesta sunt diferite, de la operator de chestionare pana la activitati promotionale si furat din magazine.
Intr-o zi primesc un telefon pe mobil. Un tip imi spunea ca are numarul meu de la un prieten comun si ca imi propune o afacere. Eu ma aflam in alt oras dar am apucat sa-i promit ca pana seara voi ajunge in Raiul meu si ca ma voi intalni cu ei. Dupa ce mi-am terminat activitatea de adunat fulgi pentu aripile de ingeri am pornit grabit spre casa. In minte aveam cuvantul "afacere". Nu stiam ce fel de ajutor puteam sa le ofer stimabililor domni, dar avand in vedere ca aveam un priten comun ( alt inger gras pe care il vad foarte rar din cauza distantei) ma gandeam ca ajutorul meu va consta in prezentarea barurilor din Rai. Am apucat sa vin acasa sa ma schimb si sa fug spre locul intalnirii. Intarziasem , dar prin telefon mi se spusese ca pot intra imediat ce ajung. Intalnirea avea loc intr-o sala de conferinte a unui hotel bunicel din oras. Am deschis usa si am intrat . Erau cam 100 de oameni imbracati bine asezati pe scaune si foarte atenti la ce se intampla. M-am asezat si eu pe singurul scaun liber. Pierdusem o mare parte din prezentare.
Un barbat la vreo 30 de ani vorbea in pilde despre bani si decizia ce trebuie luata pe loc pentru a intra in afacere. Atmosfera de acolo , cuvintele barbatului , hainele participantiilor ma faceau sa inteleg ca sunt in "lumea buna" si ca locul meu nu e acolo. Tipul tot repeta ca afacerea ce se va demara si in orasul nostru va aduce foarte multi bani celor interesati , vor rula "miliarde si miliarde de dolari". Oamenii se uitau cu gura cascata si aplaudau entuziasmati. Se parea ca eu pierdusem ceva. Domnul acela vorbea rar si clar , prezentandu-ne o carticica cu instructiuni , pentru demararea afacerii, si un bilet ce rezerva intrarea la celelalte intalniri exclusiviste. Omul nostru in costum tot repeta tzinand intr-o mana cartea si in cealalta biletul " ai nevoie de manual si de scoala, manual si biletul pentru scoala , nimeni nu s-a nascut afacerist , totul se invatza." Trebuia sa platesc 540 de mii de lei pentu "manual si scoala". Biletele acelea erau intr-un numar redus si puteau fii cumparate doar de la persoanele care ne invitasera acolo. No shit ? Si ma imbogatzesc?
Tipul ala cu logoree si cu abilitati de persuasiune , imbracat la costum mi s-a parut pentru cateva secunde a fii Satana. El oferea calea spre imbogatire. Daca ma alturam lor si aduceam noi "afaceristi" (racolam fraieri) ma imbogateam. Era ca o ispita , era tentatia , era calea noastra a amaratiilor de a patrunde in lumea aceea . Privea in ochii nostri si ne coningea ca este bine sa fim bogati si ca el ne invatza cum. Sau poate ca Dumnezeu imi trimisese un inger de al Lui. Poate ca vroia sa faca o fapta buna , poate ca la fel ca si mine vroia sa vada oameni fericiti si Bogati. Eram prea obosit sa cred porcaria asta . Muncisem o saptamana pentru un milion de lei. Ce trebuia sa fac, sa cumpar cu jumatate din banii mei "manualul si scoala"? Satana tot repeta ca ocazia pe care o avem noi , cei prezenti acolo, nu se va mai repeta . M-a bufnit rasul . Toti se uitau la mine. Ma amuza faptul ca vroia sa ne faca sa ne simtim norocosi deja. Cand s-a terminat balciul , m-am dus sa vorbesc cu domnul Repede, cel cu care trebuia sa ma intalnesc. I-am spus ca vin din partea domnului Savu ( cel care ma sunase ). In mintea mea inocenta de ingeras tot credeam ca-i pot ajuta cu ceva pe acesti oameni. Domnul Repede , era un fel de "tata lor ". Numele lui suna bine, fiindca toti de acolo vroiai sa se imbogatzeasca repede. In timp ce imi maltrata creierul obosit cu speech-ul lui , l-am intrerupt. I-am spus ca nu imi plac jocurile piramidale si am vazut multe escrocherii . El imi explica faptul ca aici este vorba de o afacere si ca daca ma imbogatzesc eu , el are procent , deci era interesul lui ca eu sa fac BANI. I-am spus ca nu pot sa cred ca cineva imi vinde secretul succesului si ca nu as putea sa intru intr-o afacere cu oamenii aceia inocenti care se aflau acolo. Oameni care se plictisesc acasa , sunt someri sau lenesi si cred ca pot invatza sa faca afaceri dupa 20 de ani de impins la vagoane. Cuvintele care imi ieseau din gura parca nu erau ale mele. Poate ca omul acela era bine intentionat , iar eu il jigneam. El era totusi calm si ma privea in ochi , pentru a fii mai clar si mai convingator. I-am spus ca voi fii atent la evolutia afacerii si ca-i doresc tot binele . Apoi m-am indreptat spre masuta cu produse. De la ceasuri pana la bulion la borcan, de la pastile naturiste pana la sampon , pe toate scria Amway. Eu nu mai auzisem pana atunci de compania asta, care face de toate.
La doua zile dupa patanie vorbeam cu o tipa despre afacerea asta banoasa. Ea mi-a marturisit ca si tatal ei intrase in afacere . A dat 50 de dolari pentru manual si bilet, a cumparat niste DVD-uri ajutatoare si o trusa pe care i-au trimis-o prin posta. Cu toate cunostintele dobandite , cu trusa "micului afacerist " si cu toate participariile la intalnirile din "lumea buna" , tatal fetei nu a reusit sa se mbogatzeasca.
Vrem sa credem ca banii sunt de ajuns pentru toti. Stim ca putem face afaceri mai bine ca Gigi sau Irinel , ni se pare ca nu ne folosim indeajuns potentialul si ca trebuie sa riscam. Pe asta se bazeaza acesti sarlatani. Pana atunci eu ma multumesc cu banutii care incap in portofel foarte confortabil si cu faptul ca pentru 20 de minute am fost mai destept ca acei oameni.
Sau poate ca asa cum a zis Domnul Repede , peste cativa ani o sa regret ca am dat cu piciorul sansei de a fii un prosper om de afaceri.